Cerez olarak yedigimiz cekirdekleri ile cekirdeklerinden cikarilan sivi ve kati yaglarini sIklikla tukettigimiz Aycicegi bitkisi, BilesIkgiller'dendir. Anayurdu bilinmeyen aycicegi, dunyada soya ve yerfistigindan sonra ucuncu sirayi alan onemli bir yag bitkisidir. Turkiye'de tarimi oldukca yeni olup giderek yayginlasmaktadir. 1,5-3 m. kadar boylanabilen bu biryillik otsu bitkinin sert bir sapi; parcasiz, ucgen bicimli, tuylu, yesil renkli, sert ve buyuk yapraklari vardir.
Bitkinin cicekligi, capi 40 cm'e kadar ulasabilen bir komectir. Bu komecin ortasinda, sayisi 1,500'e kadar cikan ve daha sonra cekirdekleri olusturan tupsu cicekler ile komecin cevresinde de altin renkli dil gibi sarkan dilsi cicekler yer alir.
Aycicekleri gri, beyaz ya da siyah renkli cizgili seluloz kabukla ortulu olup bu kabugun icinde ayni bicimli kabuga yapisIk olmayan yagli bir tohum bulunur. Iste ayciceginin bu tohumlari, disler arasinda kabuk citlatilip cikarilarak yenilir. Preslerde sIkilan ayciceklerinin yagi cikarilir, bu yag, yemeklik olarak ya da sabun ve boya endustrilerinde kullanilir. Kalan kuspe de hayvanlara yem olarak verilir.